Mittwoch, 12. Februar 2025

Heidelberg: Rembrandt-tentoonstelling vanaf 22 februari 2025

 Tip: Rembrandt en zijn opvolgers - tentoonstelling in het Kurpfälzisches Museum Heidelberg


"In de voetsporen van Rembrandt" - voorjaarstentoonstelling met originele Rembrandt-prenten en schilderijen van zijn opvolgers in het Kurpfälzisches Museum Heidelberg - met bruiklenen van de Stichting Hoogsteder Museum in Den Haag (English / ItalianoFrançais / Español / Nederlands / Deutsch)


Opening tentoonstelling: op 22 februari om 17.00 uur in het Kurpfälzisches Museum Heidelberg - helaas is de duur van de tentoonstelling nog niet bekendgemaakt door het museum!

 

Heidelberg. In een tentoonstelling in Heidelberg kunnen bezoekers in de voetsporen van Rembrandt treden via talrijke kunstwerken. Zijn artistieke genialiteit en zijn werken hadden een langdurige impact. Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606-1669), beter bekend onder zijn voornaam Rembrandt, werd als oudere heer afgebeeld op een schilderij uit 1716. De kunstenaar Daniël de Koninck (1668-1720) heeft Rembrandt nooit ontmoet – dat klopt – want hij was pas 1 jaar oud toen de beroemdste schilder en graficus uit de Europese geschiedenis stierf. In de tentoonstelling in Heidelberg wordt Rembrandts invloed op zijn tijdgenoten, studenten en opvolgers geïllustreerd in een groot aantal schilderijen en grafiek. Het wordt in ieder geval een indrukwekkende kunsttentoonstelling, die samen met de Stichting Hoogsteder Museum in Den Haag tot stand is gekomen. - Vanwege het nog steeds heersende en ingewikkelde probleem van het toeschrijven van originelen en kopieën aan Rembrandt of zijn studenten, navolgers en kopiisten, is de tentoonstelling een MUST voor iedere kunsthistoricus!!!

 

Tijdelijke aanduiding - blogomslag over kunstcultuur, sprinkhaan, foto: Helga Waess

Tijdloze inspiratiebron voor studenten, volgers en kopiisten


Rond het midden van de 17e eeuw vond er een verandering plaats op de Amsterdamse kunstmarkt. Men keek naar Frankrijk, waar de klassieke oudheid zijn weg vond naar de kunst. De fijne penseelvoering en heldere kleuren resulteerden in duidelijkere composities.

Een ‘nieuwe stijl’ die duidelijk bevrijd was van Rembrandts impasto, vrije schilderstijl. Er was minder vraag naar Rembrandts werken, zijn emoties en helder realisme waren ‘verouderd’. Zijn studenten ervoeren ook de nieuwe verandering in artistieke smaak die hen beïnvloedde.  

Rembrandt kende een economische achteruitgang. Niettemin bleef zijn faam ongebroken en, zoals de tentoonstelling zal laten zien, werden zijn ‘zware’ werken een inspiratiebron voor volgende generaties kunstenaars.

Jonge kunstenaars kopieerden de meester en gebruikten zijn werken als model voor hun eigen composities. Zo kwamen er veel hedendaagse kopieën van schilderijen en talloze reproductiegravures in omloop.

Rembrandts werken veroverden postuum heel Europa en zijn schilderstijl leefde voort onder zijn studenten en in het werk van andere portret- en historieschilders.

Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606-1669)


Hij wordt internationaal gezien als de belangrijkste Nederlandse kunstenaar uit de barok. Zijn werken ontstonden in het tijdperk van de zogenaamde ‘Gouden Eeuw’ van Nederland, een politieke, economische en – vanwege de opdrachten en de sterke vraag vanuit een inmiddels financieel welvarende samenleving naar kunstwerken voor de eigen woning of voor publieke representatie – ook een artistieke hoogtijdagen. Nederland werd een maritieme en handelsmacht en de rijke middenklasse bestelde veel kunstwerken bij de talrijke getalenteerde schilders op de groeiende Nederlandse kunstmarkt.

Tijdgenoten, studenten en opvolgers maakten schilderijen en grafiek van hoge kwaliteit. In de tentoonstelling in Heidelberg worden circa tachtig kunstwerken gepresenteerd, naast enkele originele etsen van Rembrandt. Er wordt een bijzondere kijk op Rembrandts artistieke werk besproken, waarin de ster uit de kunstgeschiedenis wordt belicht, die vanaf 1634 in zijn atelier ruim vijftig studenten opleidde, van wie een groot aantal waarschijnlijk trouw bleef aan de schilderstijl van de meester.

Tot op de dag van vandaag zijn er hier en daar nog vragen over de toeschrijving van enkele kunstwerken uit dit atelier, omdat Rembrandt zowel zijn eigen werken als die van zijn leerlingen verkocht – als ze aan zijn kwaliteitsnormen voldeden.


De invloed van Rembrandt wordt in deze tentoonstelling waarschijnlijk ruimschoots geïllustreerd

Onder de kunstenaars uit Rembrandts omgeving bevinden zich grote namen als Arent de Gelder, Govaert Flinck, Jan Lievens, Ferdinand Bol en veel later Daniël de Koninck.

De schilderijen van deze kunstenaars bevinden zich onder meer in bruikleen van de Stichting Hoogsteder Museum in de tentoonstelling in Heidelberg.

“Met schatten uit het Rembrandthuis in Amsterdam, uit privécollecties in Heidelberg en uit de collectie van het Kurpfälzisches Museum biedt de tentoonstelling uniek artistiek genot”, aldus het persbericht van het museum.


In de voetsporen van Rembrandt
in de
Kurpfälzisches Museum Heidelberg


Opening tentoonstelling op 22 februari om 17.00 uur

Duur van de tentoonstelling: is nog niet bekend

In de Galerie der Moderne wordt plechtig de grote voorjaarstentoonstelling schilderijen van de Stichting Hoogsteder Museum geopend.



programma  

  •     Welkom Frieder Hepp, directeur van het Kurpfälzisches Museum  
  •     Groeten Willem Jan Hoogsteder Stichting Hoogsteder Museum, Den Haag  
  •     Introductie Karin Tebbe tentoonstellingsconservator Kurpfälzisches Museum  
  •     Opening Martina Pfister, burgemeester van de stad Heidelberg


WEBSITE: www.museum-heidelberg.de

Openingstijden     

  •     Dinsdag t/m zondag 10.00 tot 18.00 uur
  •     geopend op alle feestdagen
  •     gesloten op 4 maart en 1 mei 2025